Om ACD

© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

 

Australian Labradoodle Information och historia


Resan för denna ras under utveckling började på 1980-tallet i Australien när Wally Conran bestämde sej för att skapa en service/terapihund som skulle vara astma och allergivänlig ha gott  temptament och god hälsa. Ursprungligen började det med en korsning av Labrador retriever och pudel (labradoodle)


Videreutveckligen och avel med andra noga utvalda hundar blev presenterat av dom 2 kennlarna Rutland Manor (RM) och Tegan och avel- forskningscentrum som fortsatte på det Wally hade påbörjat. Det ligger mycket forskning och studier för att få fram dom egenskaperna som kännetecknar en ACD.


Efter uppkomsten och utvecklingen har världen blivit förälskad I denna ras som bla har blivit ökänd för sitt goda temperament, jämna struktur, och att den är allergi och astma vänlig. Rasfilosofin är att använda anor ifrån grundarna och därmed bevara och beskydda integriteten av rasen och dess egenskaper den är känd för.


Australian cobberdog vs australian labradoodle


Vad är skillnaden...

Australiska Cobberdogs har en annan genetisk blueprint  än den australiska Labradoodle, även om vissa har samma förfäder. Den australiska Cobberdogen har haft flera infusioner i genpoolen för att övervinna några av problemen som uppstod i samband med Australian Labradoodle. Endast MDBA-godkända uppfödare får avla fram en cobberdog.  Alla avelshundar måste ses över och utvärderas innan de godkänns för avel genom en noggrann hälsokontroll, gentest och evalueras för att bli godkända i avel. Australian Cobber Dog uppfödare har hållit exakta register över sina stamtavlor och avel för att få fram en så frisk familj hund som möjligt som gärna hänger med på olika aktiviteter. Den är också en utmärkt service hund.


I det stora hela vill jag nog säga att till utseendet och sättet är dessa väldigt lika varandra... om du väljer att vända dej till en uppfödare inom australian labradoodel se då till att välja en erkänd kennel som sysslat med detta i många generationer då vet du bättre vad du får.


I januari 2012 var AUSTRALIAN COBBERDOG officiellt erkänd som en ren ras under utvecklingen i MDBA en tredje part globalt register som kommer att säkra framtiden för denna utveckling.  MDBA är det enda registret i världen med tillstånd att registrera Australian Cobberdogs.


Mdba har som filosofi att hälsa och lynne skall ligga i fokus! Efter det kommer dess utseende.http://www.mdba.net.au/australian-cobberdog.html