valpens uppväxt

© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

När valpen kommer till dej har den blivit socialiserad enligt konstens alla regler, den har fått träffa barn, barnvagnar, andra hundar, åkt bil för att göra starten hos den nya familjen så smidig som möjligt. Den har fått leka på valp lekplatsen där det finns konstiga underlag, prassliga saker ja allt möjligt märkligt man kan komma på! Så den kommer att vara en  trygg och social krabat på detta, sen är det givetvis upp till er att fortsätta denna utveckling och den skall ni starta mer eller mindre direkt ni kommer hem, även ensamträning skall påbörjas tidigt men vi pratar om korta korta stunder i början. Vi har tagit små upptäcktsfärder i omgivningen runt omkring och samtidigt tränat på inkallning. Socialisering, miljöträning och även passivitet är viktiga grundstenar i valpens liv. 
Valpens uppväxt... ja hur ser den då ut


Valparna föds inne i huset, jag har 2 födselrum och tiken anländer 2 v innan födsel för att bona in sej. 

Jag sover i samma rum som tiken fram tills födsel och sen några dagar extra för att vara med så allt står bra till med alla nykommlingar och att alla får sin beskärda del av mjölkbaren...

Sen vill mamman sköta det hela själv och det låter jag henne göra, det jag gör i detta skede är att ro om mamman med god och näringsrik mat, byta täcken i valplådan samt att se så alla valpar mår bra (daglig handering)
När valparna närmar sej 2 veckor så öppnar dom ögonen och en helt ny värld öppnar sej, dom börjar nu ta sina första stapplande steg och nu börjar det bli liv i valplådan. Nu börjar jag även kloklippning som görs en gång i veckan fram tills dom flyttar och detta skall ni fortsätta med. 


vid 3-4 veckors ålder flyttar valparna ner till kenneln här finns det stora ytor för lek med olika leksaker, dom får en toaletthörna som dom tränas att gå på, olika underlag och aktiverings leksaker, nu börjar dom även att äta mat med allt vad det innebär 

Mamman har alltid chans att gå undan och ligga på andra sidan valparna då rummet är uppdelat i 2, en större och en mindre del som anpassas efter att valparna växer. Mamman har även en lucka ut till en rastgård som hon kan gå ut och in som hon vill, om vädret tillåter så är valparna ute och leker i rastgården hela dagarna men vid dåligt väder kommer dom ut i omgångar när dom skall äta. Här kommer en naturlig träning in med att göra sina behov ute då det trycker på efter maten ;) men är det vinter och kallt så får dom leka i ett aktiveringsrum. 


Som ni ser på bilderna använder jag mycket barnleksaker, bara fantasin sätter gränser för vad som kan vara en intressant och nyttig leksak för en valp, behöver jag säga att jag älskar barnloppisar!
I den stora rastgården släpps alla fria på "grönbete" mamman är med här och det finns stora ytor för hopp å lek, här är dom bara under uppsyn. Första besöket : När valparna är mellan 5-6 veckor då får ni komma och träffa er nya familjemedlem som ni hitills har följt i ett album som har uppdaterats en gång i vecka.  Det blir oftast 2 besökstillfällen och då kommer alla samtidigt som skall ha valp ur kullen, besöket varar i 2 timmar och man hälsar på mamman och hela kullen.

Innan besöket kommer jag att skicka ut ett valpkompendium som jag vill att ni läser igenom.


Fördelningen:

Vilken valp man fördelas vet man ej på dessa besök sista bedömmningen gör jag när vi varit hos veterinären och besiktigat, chipat och valparna fått sin spruta. Valparna kommer till en helt ny miljö, dom känns å kläms på och får spruta en viktig del att se hur dom reagerar på detta för slutklämmen för fördelningens skull.


(Ang fördelningen i en kull.
Kön har ni valt. När det gäller individen är det för mej och er jätteviktigt att rätt valp hamnar i rätt familj. Detta lägger jag ner mycket tid på. Jag känner valparna bäst vet vem som passar i barnfamiljen och vem som passar bättre hos det äldre eller yngre paret, som terapi hund mm. Man kan se en sak på valp besöket men verkligheten är en annan. Därför väljer jag rätt valp till eran familj. 


När sen den lyckliga dagen kommer för hämtning så har vi genomgång på 1-2 timmar, då går vi igenom valpkompendiumet igen, jag visar kloklipp och hantering, visar även hur lätt det är att lära in lite olika moment med positiv förstärkning, svarar på alla era frågor, har ni beställt valp paket så görs det iordning och sen skrivs kontrakt.


Ibland händer det att en valp blir kvar lite längre av olika anledningar och då inleds puppy school

Valpen får helt enkelt hänga med i min och min flocks vardag... vi åker bil, paddlar kanot (sommaren), hänger på stan och tränar på miljöträning och passivitet mm 


Detta är ett litet axplock av hur valpens vardag ser ut från födsel fram till den stora dagen då dom får flytta hemifrån och bli en familjemedlem hos just er. 


Jag är mån om mina valpköpare och fodervärdar så finns tillgänglig på telefon och mejl mer eller mindre dygnet runt.


Alla byggnader, rum och utegårdar är godkänt av länsstyrelsen.
Klicka på bilderna så blir dom större